Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι ψηφιακές! Οι περισσότερες επιχειρήσεις ακολούθησαν το ρεύμα και τις ανάγκες της εποχής και εντατικοποίησαν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης ώστε να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο, παράλληλα με την ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων αυξήθηκαν οι απειλές ηλεκτρονικής απάτης οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται με νέες μορφές.
Οι πλέον συνηθισμένες σύγχρονες μορφές απάτης που απειλούν τους χρήστες του διαδικτύου είναι οι ακόλουθες:
- Λέγεται «email phishing» και είναι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα «ψαρέματος» που αποστέλλεται στο χρήστη με email. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μέσω κακόβουλου λογισμικού – trojan / malware το οποίο εγκαθίσταται μετά από επίσκεψη ή αγορές σε παράνομα φόρουμ.
- Μια συχνή μορφή εξαπάτησης σχετίζεται με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι δράστες προσποιούνται τους συνδρομητές ώστε να πείσουν τις εταιρείες να τους παρέχουν μια νέα κάρτα SIM σε αντικατάσταση της παλιάς χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα που έχουν υποκλέψει από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Για την προστασία των πολιτών οι αρχές και οι επιχειρήσεις έχουν δώσει τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες.
Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη δραστηριότητα στο κινητό σας τηλέφωνο, π.χ. αν χαθεί το σήμα ξαφνικά ή αν σταματήσει να λειτουργεί χωρίς άλλη αιτία, επικοινωνήστε άμεσα με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας ώστε να σας επιβεβαιώσει ότι δεν έχει αντικατασταθεί η SIM.
Μην καταχωρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία σε άγνωστες ή μη αξιόπιστες ιστοσελίδες και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε sites που ζητούν κωδικούς κωδικούς e-banking (username και password), καθώς ποτέ η τράπεζά σας δε θα σας ζητήσει κάτι τέτοιο. Τέλος ελέγχετε συχνά την κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού και να ενημερώνετε άμεσα την τράπεζα σας εάν αντιληφθείτε κάποια ύποπτη συναλλαγή.