Η Ευρώπη ζητά την καθιέρωση δείκτη ευκολίας επισκευής

Blog TheFixers

Εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους περισσότερες από μια ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες κατασκευάζονται στην Ασία και την Αμερική. Η επισκευή τους είναι συχνά πολύπλοκη και κοστοβόρος διαδικασία, γεγονός που οδήγησε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να εγκρίνει προτάσεις προς τους κατασκευαστές για την πιο εύκολη επισκευή τους αλλά και για την καθιέρωση ειδικής σήμανσης παρόμοια με τη βαθμολόγηση του iFixit.

Ανάμεσα στις εγκεκριμένες προτάσεις είναι η αυτόματη επέκταση εγγύησης σε περίπτωση που η επισκευή διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, η μείωση των τιμών σε κρίσιμα ανταλλακτικά αλλά και δυνατότητα επιλογής ανεξάρτητου επισκευαστή από τους χρήστες. Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα των μπαταριών και συγκεκριμένα στην ύπαρξη αφαιρούμενων και όχι μόνιμα τοποθετημένων μπαταριών σε κινητά τηλέφωνα ώστε με την αντικατάστασή τους να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των smartphones.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τους κατασκευαστές μια πιστοποίηση για κάθε προϊόν στα πρότυπα του «repairability score» του iFixit στην οποία θα αναγράφεται η διάρκεια ζωής, τα οικολογικά τους χαρακτηριστικά και η δυνατότητα αναβάθμισής τους. Η προσπάθεια αυτή έχει αφενός οικολογικό χαρακτήρα, αφού κάνοντας την επισκευή των συσκευών πιο εύκολη δίνονται κίνητρα στους χρήστες να μην πετούν προϊόντα που μπορούν εύκολα να φτιάξουν και αφετέρου να τονώσουν την ευρωπαϊκή αγορά ώστε να μην εξαρτάται τόσο από τους ασιατικούς και αμερικάνικους τεχνολογικούς κολοσσούς.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME