Covid-19 Update: Μπορεί το Face ID να αναγνωρίσει το πρόσωπο με μάσκα;

Επισκευή iPhone TheFixers

Η νέα εποχή επιβάλει social distancing και αυστηρή χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Τι συμβαίνει όμως με την τεχνολογία και ειδικότερα με την αναγνώριση προσώπου ως εργαλείο ξεκλειδώματος των smartphones?

Το γνωστό Face ID το οποίο διαθέτουν οι τελευταίες εκδόσεις των iPhone της Apple είναι μια προηγμένη τεχνολογία λογισμικού η οποία με τη χρήση μιας κάμερας TrueDepth αποτυπώνει ακριβή δεδομένα προσώπου προβάλλοντας και αναλύοντας πάνω από 30.000 αόρατες κουκκίδες. Έτσι δημιουργεί ένα χάρτη βάθους και αποτυπώνει μια υπέρυθρη εικόνα του προσώπου.

Η τεχνολογία του Face ID είναι εξελιγμένη ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές του προσώπου, π.χ. με τη χρήση make-up ή με το αν ένας χρήστης αφήνει γένια. Μπορεί όμως να λειτουργήσει όταν κάποιος φοράει μάσκα;

Πολλοί χρήστες αναζήτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έξυπνους τρόπους για να ξεκλειδώνουν το κινητό τους με Face ID ενώ φορούν προστατευτική μάσκα. Η λύση ήρθε από την εταιρεία ασφαλείας Xuanwu Lab, η οποία πραγματοποιώντας μια αναζήτηση στις ρυθμίσεις του iPhone, συνέστησε στους χρήστες να αποθηκεύσουν εκ νέου το πρόσωπό τους στο Face ID, με τη διαφορά πως πρέπει να έχουν το μισό πρόσωπο καλυμμένο με τη μάσκα.

Αν θέλετε να προσπαθήσετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Ρυθμίσεις > Face ID & κωδικός > Επαναφορά Face ID > Διαμόρφωση Face ID

Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιήστε μια μάσκα διπλωμένη  στα δύο και καλύψτε το μισό σας πρόσωπο. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για τις 2 πλευρές του προσώπου. Ενδεχομένως το τρικ να μην δουλέψει με την πρώτη, άρα θα πρέπει να κάνετε μια νέα προσπάθεια καταγραφής του προσώπου. Μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία θα εμφανιστεί το μήνυμα «Η καταγραφή ήταν επιτυχής». Τώρα δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να ξεκλειδώσετε το κινητό σας φορώντας τη μάσκα!

Εναλλακτικά, στο πρώτο βήμα μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή

Ρυθμίσεις > Face ID & κωδικός > Διαμόρφωση εναλλακτικής εμφάνισης

Η παραπάνω διαδικασία έχει λειτουργήσει θετικά για πολλούς χρήστες, όμως πολλοί είναι και εκείνοι που δεν κατάφεραν να «ξεγελάσουν» το Face ID. Αυτό μπορεί να οφείλετε στη γωνία λήψης ή στον τύπο μάσκας που χρησιμοποιούν.

Σε κάθε περίπτωση η επίσημη επίλυση του προβλήματος σχεδιάζεται από την Apple καθώς η Face ID αναγνώριση με μάσκα υπάρχει ήδη στο developer portal της εταιρείας.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME