Πως θα προστατέψουμε τις συσκευές από ανεπιθύμητες επιθέσεις

Blog TheFixers

Το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας είτε πρόκειται για την εργασία είτε για ενημέρωση, αγορές και ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο. Όσο και αν διευκολύνει τη ζωή μας, ελλοχεύει κινδύνους οι οποίοι προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες. Έχοντας συνδεδεμένες πολλαπλές συσκευές στο σπίτι είναι πιθανό κάποιοι να προσπαθήσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να πέσουμε θύμα διαδικτυακής επίθεσης;

1. Προστατεύουμε τον WiFi router

Πρωταρχικό μέλημα είναι να καλύψουμε την ασφάλεια του router, καθώς είναι η πύλη στην οποία συνδέονται όλες οι συσκευές. Από τις ρυθμίσεις του router, φροντίζουμε να αλλάξουμε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης με ένα password με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και όχι π.χ. με τον αριθμό του τηλεφώνου μας.

Επιλέγουμε WPA2 ή WPA3 αν μπορούν να συνδεθούν όλες οι συσκευές και ενημερώνουμε τον router με το πιο πρόσφατο firmware (αν δεν κάνει αυτόματη ενημέρωση).

2. Προστατεύουμε την smart TV

Στις μέρες μας οι περισσότεροι διαθέτουμε έξυπνες τηλεοράσεις με πολλαπλές λειτουργίες. Ακόμα και αν δεν έχουμε αγοράσει μια smart TV, συχνά αναβαθμίζουμε τη συμβατική με εξωτερικές streaming συσκευές. Για να προστατέψουμε την τηλεόραση από κακόβουλη επίθεση θα πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά τις ρυθμίσεις και να ελέγξουμε για πιθανές ενημερώσεις λογισμικού.

3. Προστατεύουμε το smartphone

Τα smartphone χρησιμοποιούνται από όλους όσο καμία άλλη συσκευή, συνεπώς η ασφάλεια τους είναι επιβεβλημένη. Μια καλή λύση για την ασφάλεια του κινητού τηλεφώνου είναι το endpoint το οποίο αποκρούει τις περισσότερες απειλές. Επιπλέον, καλό θα είναι να κρυπτογραφήσουμε τα προσωπικά δεδομένα που έχουμε καταγεγραμμένα στο κινητό μας ώστε να μην κάνουμε εύκολη την πρόσβαση σε κάποιον επιτήδειο. 

4. Δεν αφήνουμε ίχνη στο διαδίκτυο

Οι κινήσεις μας στο διαδίκτυο μαρτυρούν πολλά για την προσωπικότητά μας, για αυτό καλό θα είναι να κρυπτογραφούμε τις κινήσεις αυτές για τη μέγιστη ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών μας. Για το λόγο αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εικονικό ιδιωτικό δικτύου (VPN), που θα μας επιτρέπει να κινούμαστε με ασφάλεια Online. Συστήνουμε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού VPN για κάθε συσκευή.

5. Κάνουμε Update στις συσκευές Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τα notifications για εγκατάσταση της πιο πρόσφατης έκδοσης της συσκευής μας, όμως αυτή είναι μια πολύ εσφαλμένη τακτική. Για να προστατεύουμε ικανοποιητικά τις συσκευές μας θα πρέπει να εγκαθιστούμε ενημερώσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME