Φίλτρα Μπλε φωτός: βοηθούν τελικά στον ύπνο;

Επισκευή smartphone TheFixers

Πλέον, τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα με Android λειτουργικό αλλά και οι συσκευές iOS, προσφέρουν στους χρήστες την επιλογή νυχτερινής λειτουργίας. Θεωρητικά, οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δε θέτουν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και διευκολύνουν το άτομο να αποκοιμηθεί πιο εύκολα.

Επισκευή smartphone TheFixers

Οι χρήστες smartphones και ηλεκτρονικών συσκευών εφαρμόζουν όλο και πιο συχνά την επιλογή night ή dark mode. Πολλοί από αυτούς θεωρούν πως τα φίλτρα blue light θα τους βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα, αυτό όμως αποδεικνύεται πως δεν ισχύει. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Brigham Young της Utah, τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν προστατεύουν από τις βλαβερές συνέπειες του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες.

Στην παραπάνω έρευνα συμμετείχαν 167 ενήλικες, ηλικίας 18-24 χρόνων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε dark mode δεν είχε καμία επίδραση στον ύπνο. Καλύτερο ύπνο έκαναν μόνο όσοι δεν έβλεπαν καθόλου την οθόνη του κινητού τους τηλέφωνου λίγο πριν ξαπλώσουν.