How to Guide: Για ποιο λόγο υπερθερμαίνεται η συσκευή του κινητού σας και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Επισκευή iPhone από τους TheFixers |

Η υπερθέρμανση ενός κινητού μπορεί να οφείλεται σε αρκετά διαφορετικά αίτια. Πιθανόν να προκύπτει λόγω κάποιου φυσικού αιτίου, όπως για παράδειγμα μια παλιά μπαταρία. Υπερθέρμανση, ωστόσο, μπορεί να προκύψει και λόγω υπερβολικού ή κακόβουλου software και ιών. Πώς όμως θα μπορέσετε να εντοπίσετε το λόγο για τον οποίο υπερθερμαίνεται το κινητό σας και πώς θα καταφέρετε να ρίξετε τη θερμοκρασία του;

Ένα βασικό πρόβλημα που προκαλείται όταν το κινητό σας υπερθερμαίνεται, είναι η μείωση της σωστής απόδοσης της λειτουργίας του. Πλέον, τα smartphones σας ειδοποιούν όταν υπερθερμαίνονται, ενώ μπορείτε να τα ρυθμίσετε να λαμβάνουν από μόνα τους μέτρα πρόληψης κατά της υπερθέρμανσης. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλείται από το κελί της μπαταρίας, από το εξωτερικό περιβάλλον, ή ακόμα και από τον ίδιο τον επεξεργαστή, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Όσο το κινητό σας έχει ανεβασμένη θερμοκρασία, η μπαταρία του μειώνεται με μεγαλύτερη ευκολία, ο επεξεργαστής λειτουργεί με καθυστέρηση, ενώ κάποιες εφαρμογές να μην μπορούν να τρέξουν κανονικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, έχει σημειωθεί έκρηξη της συσκευής. Επομένως, τόσο για την ασφάλεια της συσκευής, όσο και τη δική σας, η συσκευή σας θα πρέπει να μένει δροσερή.

Για ποιο λόγο υπερθερμαίνεται ένα κινητό;

Η υπερθέρμανση ίσως να αποτελεί ένδειξη ιού. Ωστόσο, μπορεί η συσκευή σας να επηρεάζεται από κάτι διαφορετικό. Μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία της υπερθέρμανσης, ακόμα και τη στιγμή που χρησιμοποιείτε το κινητό σας. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το κινητό σας υπερθερμαίνεται τη στιγμή που έχετε ενεργή κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή, τότε ίσως αυτή να είναι η αιτία του προβλήματος. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • Έχετε πολύ έντονη φωτεινότητα οθόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Λειτουργούν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές
  • Κάποια εφαρμογή υπερφορτώνει το σύστημα του κινητού
  • Ορισμένα παιχνίδια μπορεί να έχουν απαιτητικά γραφικά, τα οποία δυσκολεύεται να διαχειριστεί η συσκευή σας
  • Το κινητό σας αντιμετωπίζει δυσκολία σύνδεσης σε αδύναμο σήμα Wi-Fi ή Bluetooth
  • Η θήκη του τηλεφώνου σας δεν του επιτρέπει να παίρνει τον αέρα που χρειάζεται

Εάν το κινητό σας υπερθερμαίνεται, ενώ δεν το χρησιμοποιείτε για αρκετή ώρα, τότε μπορεί να προκύπτει πρόβλημα διαφορετικής φύσεως, για κάποιον από τους παρακάτω λόγους:

  • Κάποια εφαρμογή καταναλώνει πάρα πολλούς πόρους
  • Ο φορτιστής ή η θύρα φόρτισης ίσως έχουν υποστεί ζημιά. Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα των TheFixers μπορεί να πραγματοποιήσει διαγνωστικό έλεγχο και να επιδιορθώσει τη συσκευή σας, μέσα σε λίγα λεπτά
  • Πιθανόν να έχετε εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο εκτελεί μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στο παρασκήνιο

Υπάρχει ιός στο κινητό σας;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διαγνώσετε εάν το κινητό σας έχει προσβληθεί από κάποιον ιό. Εάν η υπερθέρμανση είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σπάνια, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εάν, ωστόσο, είναι κάτι που αντιλαμβάνεστε να συμβαίνει συχνά, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες η συσκευή σας να έχει προσβληθεί από κάποιον ιό.

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων και των δεδομένων σας, ώστε να είστε βέβαιοι ότι δε θα χάσετε τις πληροφορίες που βρίσκονται στη συσκευή σας. Βέβαια, μέσα από τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργήσετε αντίγραφο και του malware που έχει προσβάλει το κινητό σας.

Πώς θα κρυώσετε τη συσκευή σας;

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι το κινητό σας έχει υπερθερμανθεί, πρέπει πρώτα από όλα, να το απενεργοποιήσετε. Εάν το φορτίζετε εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να το αποσυνδέσετε από τη φόρτιση, να του αφαιρέσετε την προστατευτική θήκη και να το τοποθετήσετε μπροστά από κάποιον ανεμιστήρα, ή πάνω σε μία σακούλα κατεψυγμένων τροφίμων (ιδανικά προστατευμένο από κάποιο περιτύλιγμα), έως ότου πέσει αρκετά η θερμοκρασία του, για να είστε σε θέση να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Έπειτα, κάντε του επανεκκίνηση και μειώστε την ένταση φωτεινότητας οθόνης. Τις επόμενες ημέρες παρακολουθήστε την απόδοσή του, καθώς και εάν εντοπίσετε επανάληψη της υπερθέρμανσης.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το κινητό σας από το να υπερθερμαίνεται;

Όταν κάνετε download εφαρμογών ή αρχείων, φροντίστε να είναι μόνο από αξιόπιστες πηγές που είναι εύκολο να τις επαληθεύσετε.

Για να μπορέσετε να φροντίσετε σωστά τη συσκευή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τι εφαρμογές και λειτουργίες μπορεί να αντέξει όταν το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Εάν κατά την χρήση του δεν υπερβαίνετε το συγκεκριμένο όριο, τότε θα μπορέσετε να παρατείνετε σε σημαντικό βαθμό τη ζωή της συσκευής σας.

Μπορείτε επίσης, να ακολουθήσετε τις παρακάτω πρακτικές για τη βέλτιστη χρήση του τηλεφώνου σας:

  • Χρησιμοποιείστε αξεσουάρ τα οποία έχουν κατασκευαστεί από εξουσιοδοτημένες εταιρείες και διατεθεί από πιστοποιημένους εμπόρους λιανικής
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση του κινητού σας ως την αποκλειστική συσκευή ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα εάν παίζετε πολλά παιχνίδια ή μεταδίδετε μεγάλο αριθμό βίντεο υψηλής ποιότητας
  • Αντιμετωπίστε ύποπτες ή μη επαληθευμένες εφαρμογές με μεγάλη προσοχή
  • Καταργήστε εφαρμογές και προχωρήστε σε διαγραφή αρχείων που δεν χρησιμοποιείτε ή δε χρειάζεστε
  • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα ή σε διαφημίσεις banner. Αρκετές φορές θα είναι trojans με σκοπό την εκμετάλλευση των προσωπικών σας στοιχείων
  • Κατεβάστε εφαρμογές μέσω των οποίων θα μπορείτε να παρακολουθείτε την υγεία της συσκευής σας
  • Εντοπίστε τυχόν αυξήσεις στη χρήση δεδομένων ή δείκτες που πιθανόν υποδεικνύουν ασυνήθιστη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας
  • Μην εκθέτετε το κινητό σας σε άμεσο ηλιακό φως και διατηρήστε το μακριά από πηγές που εμφανίζουν ακραία φαινόμενα θερμότητας

Το να προστατεύσετε το κινητό σας δεν χρειάζεται να σας απασχολεί όλη την ημέρα. Εδραιώστε συνήθειες και πρακτικές ασφάλειας, ώστε οι επιλογές που θα κάνετε, να σας προστατεύουν εξ’ ορισμού από καταστροφικές συνθήκες. Ενημερωθείτε από το blog των TheFixers για τις σωστές πρακτικές προστασίας και ασφάλειας του κινητού σας, ενώ για κάθε επισκευή και επιδιόρθωση της συσκευής σας, η ομάδα των έμπειρων τεχνικών μας βρίσκετε στη διάθεσή σας.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME