How to guide: Πως να κάνεις σωστά backup τα αρχεία της κινητής σου συσκευής

Back up drive |

Αν και πολλές φορές το ξεχνάμε, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάνει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων που έχουμε στις κινητές μας συσκευές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί το κινητό μας να χαλάσει, να διαγραφούν δεδομένα λόγω κάποιου bug ή κακόβουλου λογισμικού και στη χειρότερη περίπτωση να κλαπεί και να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις ανάκτηση τα αρχεία σου.

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσεις με το πιο σημαντικό, τους κωδικούς σου. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις συγχρονισμό των κωδικών του κινητού με τον web browser που χρησιμοποιείς, ώστε να αποθηκεύονται οι κωδικοί σου σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείς.

Backup σε Adroid

Για τις Android συσκευές υπάρχει μια ειδική υπηρεσία backup. Βεβαιώσου ότι λειτουργεί σωστά πηγαίνοντας στην κατηγορία «Ρυθμίσεις» και έπειτα στην υποκατηγορία «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας». Εκεί θα πρέπει να ελέγξεις ότι οι ενότητες των αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και η αυτόματη επαναφορά είναι ενεργοποιημένες.

Αν θελήσεις να κρατήσεις ακόμα και τα μηνύματα sms και τα αρχεία κλήσεων, υπάρχουν μερικές δωρεάν εφαρμογές στο PlayStore που σου επιτρέπουν να διαφυλάξεις την επικοινωνία σου ακόμα και αν αλλάξεις συσκευή. Την ίδια στιγμή, στο PlayStore μπορείς να βρεις εφαρμογές που πραγματοποιούν backup του υλικού των εφαρμογών που έχεις εγκαταστήσει στο κινητό σου. Μάλιστα έχει τη δυνατότητα να κάνει backup προηγούμενες εκδόσεις τους, έτσι ώστε αν κάποιο update παρουσιάσει προβλήματα, να μπορείς να επιστρέψεις χωρίς δυσκολία σε προηγούμενη εκδοχή τους.

Backup σε iPhone

Τα αντίγραφα ασφαλείας σε Apple συσκευές, μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, μέσα από την Apple, μέσω του iTunes ή μέσω του iCloud.

Για να δημιουργήσεις αντίγραφα σε iCloud θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτήν τη διαδρομή: Ρυθμίσεις > iCloud > Εφεδρικό αντίγραφο iCloud > Αντίγραφο τώρα.

Για να δημιουργήσεις αντίγραφα σε iTunes σε Windows υπολογιστή, θα πρέπει να συνδέσεις το κινητό σου με τον υπολογιστή μέσω ενός καλωδίου, να επιλέξεις τη συσκευή σας στο iTunes, να κάνετε κλικ στο πεδίο «Σύνοψη» και έπειτα να επιλέξεις «Δημιουργία εφεδρικού αντιγράφου τώρα». Αν έχετε MacOS απλά επιλέξτε τη συσκευή σας στο iTunes και επιλέξτε «Δημιουργία εφεδρικού αντιγράφου τώρα».

Μια ακόμη μέθοδος να μεταφέρεις τα δεδομένα σου είναι η κλασική manual μεταφορά από το κινητό στον υπολογιστή με φλασάκι USB, ώστε να τα αποθηκεύσεις σε ένα σκληρό δίσκο. Αν έχεις MacOS desktop, αλλά Android συσκευή, θα χρειαστείς και το πρόγραμμα Android File Transfer, το οποίο περιλαμβάνει πολύ απλές οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

Να θυμάσαι τέλος ότι υπάρχουν πολλές υπηρεσίες cloud που σου επιτρέπουν να αποθηκεύεις real time τα αρχεία σου και να έχεις πρόσβαση σε αυτά μέσα από όποια συσκευή χρησιμοποιείς. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι Google Drive, iCloud, OneDrive και Dropbox.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME