Οι ευκαιρίες για την αγορά ενός μεταχειρισμένου κινητού είναι πολλές! Ωστόσο, πολλές είναι και οι «παγίδες» και δεν είναι λίγοι αυτοί που αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο smartphone και το έχουν μετανιώσει.
Για να διασφαλίσετε ότι αυτή η αγορά θα είναι επιτυχημένη, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία σε κάποιες σημαντικές παραμέτρους. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να μην… την πατήσετε!
Η κατάλληλη πηγή
Η πρώτη -και ίσως η βασικότερη- παράμετρος που θα πρέπει να προσέξετε είναι η πηγή από την οποία θα αγοράσετε το μεταχειρισμένο κινητό. Εάν έχετε βρει στο ίντερνετ το κινητό των ονείρων σας, φροντίστε να μελετήσετε εάν το site στο οποίο το βρήκατε είναι αξιόπιστο. Κι αυτό διότι εάν πραγματικά το παραλάβετε, δεν μπορείτε να γνωρίζετε σε τι κατάσταση είναι.
Ερευνήστε λοιπόν τον προμηθευτή, διαβάστε γνώμες από άλλους χρήστες οι οποίοι αγόρασαν μεταχειρισμένο smartphone από την ίδια πηγή και δώστε ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες. Δέχεται επιστροφές; Περιλαμβάνει εγγύηση; Έχει τμήμα support; Μπορείτε να απευθυνθείτε στο τεχνικό της τμήμα σε περίπτωση βλάβης;
Είναι δεδομένο ότι οι πωλητές που δεν δέχονται επιστροφές σε περίπτωση που ένα κινητό δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται στην περιγραφή του, τότε δεν είναι αξιόπιστοι. Εμπιστευτείτε τις ιστοσελίδες που σας παρέχουν τη δυνατότητα να επιστρέψετε το προϊόν στην περίπτωση που είναι ελαττωματικό αλλά και να ελεγχθεί από ειδικό, σε περίπτωση που έχουν βλάβες οι οποίες δεν είχαν αναφερθεί.
Εξάλλου, στην περίπτωση που έχετε βάλει… στο μάτι ένα iPhone, είναι βασικό να ελέγξετε ότι έχει γίνει διαγραφή του Apple ID του προηγούμενου χρήστη και επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να έχει επανέλθει στη μορφή που είχε όταν ήταν καινούργιο και αχρησιμοποίητο! Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι κλειδωμένο και δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Οι κίνδυνοι είναι πολλοί
Η σημασία της αγοράς ενός μεταχειρισμένου κινητού από έναν αξιόπιστο πωλητή είναι τεράστια, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση δεν κρύβει μόνο «παγίδες» σε ό,τι αφορά τη σωστή λειτουργία του. Η αγορά του προϊόντος από άγνωστους ιδιώτες που μόνη τους εγγύηση είναι… ο λόγος τους, μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά κλεμμένα κινητά και μια τέτοια αγορά μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες.
Την ίδια στιγμή, μπορεί να σας ακούγεται ακραίο, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες μεταχειρισμένα κινητά είχαν κοριό! Οπότε, επιλέξτε την κατάλληλη πηγή αγοράς και επίσης, ζητείστε μια δεύτερη γνώμη από έναν φίλο που γνωρίζει από κινητά, σε περίπτωση που εσείς δεν είστε expert.
Τι να προσέξετε πριν από την αγορά
- Ελέγχουμε το εξωτερικό πλαίσιο της συσκευής για βαθουλώματα που φανερώνουν πτώση. Οι εκδορές δεν είναι τόσο σημαντικές, μέχρι ένα όριο.
- Κοιτάμε προσεκτικά την οθόνη για γρατζουνιές και τη δοκιμάζουμε με μέγιστη φωτεινότητα. Επίσης, πατάμε σε όλα τα σημεία της οθόνης για να δούμε αν υπάρχει ανταπόκριση.
- Δοκιμάζουμε όλα τα κουμπιά που διαθέτει το κινητό.
- Βάζουμε μια κάρτα Sim για να βεβαιωθούμε ότι η συσκευή συνδέεται κανονικά στο δίκτυο κινητής (κλήση και δεδομένα).
- Δοκιμάζουμε το Wifi και τα Bluetooth.
- Χρησιμοποιούμε το GPS στην πράξη, για να δούμε ότι ανταποκρίνεται στην κίνηση.
- Πραγματοποιούμε αναπαραγωγή μουσικής και ηχογράφηση για να ελέγξουμε τη λειτουργία του ηχείου και του μικροφώνου.
- Δοκιμάζουμε τις κάμερες και τις βασικές λειτουργίες τους.
- Ελέγχουμε εάν η μπαταρία είναι η αυθεντική. Αν το κινητό είναι παλαιότερο του ενός έτους, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστούμε μια νέα μπαταρία.
- Βάζουμε το κινητό στη φόρτιση και βλέπουμε αν φορτίζει. Ο φορτιστής θα πρέπει να είναι αυθεντικός.
- Τοποθετούμε ένα ζευγάρι ακουστικά για να δούμε αν η υποδοχή δουλεύει σωστά.