Πώς θα αυξήσεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σου;

Πώς θα αυξήσεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σου; |

Μήπως… σας αγχώνει η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σας; Η αλήθεια είναι πως η μπαταρία του smartphone διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, ειδικά στη σημερινή εποχή που όλα γίνονται μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε μερικές συμβουλές, ώστε να αυξήσετε τη διάρκεια της μπαταρίας του κινητού σας, ενώ θα σας λύσουμε και κάποιες απορίες σχετικά με τη λειτουργία της.

Αγορά και… φόρτιση κινητού

Οι παλιότεροι τύποι μπαταριών νικελίου καδμίου είχαν ένα «φαινόμενο μνήμης». Οι μπαταρίες διατηρούσαν μια ικανότητα λειτουργίας με βάση το πόσο είχαν φορτιστεί και αποφορτιστεί. Γι’ αυτό το λόγο τα κινητά είχαν στις οδηγίες τη φόρτιση για πολλές ώρες πριν την πρώτη χρήση. Ωστόσο, με τις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Ένα smartphone μπορεί να δουλέψει κανονικά μόλις το βγάλετε από το κουτί, χωρίς να χρειαστεί φόρτιση.

Τι συμβαίνει στη μπαταρία όσο περνά ο καιρός

Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι σχεδιασμένες να αντέχουν έναν ορισμένο αριθμό «κύκλων». Όπως αναφέρει η Apple: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 75% της μπαταρίας τη μέρα και μετά να την φορτίσετε πλήρως τη διάρκεια της νύχτας. Εάν χρησιμοποιείτε το 25% την επόμενη μέρα, θα έχει εκπληρωθεί συνολικά το 100% στις δύο μέρες, καταλήγοντας σε έναν κύκλο φόρτισης. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών διαφέρει μεταξύ διαφορετικών συσκευών, αλλά έχουν συνήθως μεταξύ 300 και 500 πλήρεις κύκλους πριν φθάσουν το 70% της αρχικής τους ικανότητας – που ισοδυναμεί με ένα-δύο χρόνια χρήσης».

Στη φόρτιση για όλη τη νύχτα…

Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι η φόρτιση του κινητού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να «καταστρέψει» τη μπαταρία, καθώς λαμβάνει περισσότερη δύναμη από όση χρειάζεται. Τα σύγχρονα συστήματα μπαταριών ωστόσο είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην υπάρχει καμία βλάβη και αλλοίωση της λειτουργίας τους, σε περίπτωση «υπερφόρτωσης».

Να περιμένω να πάει στο… 1% για να φορτίσω;

Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν κερδίζουν τίποτε με το να αδειάζουν εντελώς. Οι μεγάλοι κύκλοι φόρτισης βλάπτουν περισσότερο την «υγεία» της μπαταρίας, σε σχέση με τις σύντομες φορτίσεις. Είναι προτιμότερο λοιπόν να φορτίζετε τη μπαταρία σας όταν είναι στο 50%, παρά όταν έχει αδειάσει εντελώς.

Wi-Fi και Bluetooth

Το Wi-Fi και το Bluetooth δεν ξοδεύουν πλέον τόση μπαταρία. Το βέβαιο πάντως είναι πως είναι καλύτερο να συνδέεστε με Wi-Fi. Όταν χρησιμοποιείτε 4G ή 3G, τελειώνει η μπαταρία πολύ πιο γρήγορα.

Χρήσιμα tips

Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σας:

  • Χαμηλώστε τη φωτεινότητα της οθόνης
  • Απενεργοποιήστε την τοποθεσία και τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε
  • Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για email και social media
close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME