Πρόληψη του Πάρκινσον: Έως και Επτά Χρόνια Πριν: Το Apple Watch Αναλαμβάνει Δράση

Πρόληψη του Πάρκινσον: Έως και Επτά Χρόνια Πριν: Το Apple Watch Αναλαμβάνει Δράση |

Η πρόληψη των ασθενειών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι ένας κεντρικός στόχος της υγειονομικής φροντίδας. Η γνώση ότι θα προσβληθεί κάποιος από μια συγκεκριμένη ασθένεια, θα του επέτρεπε να προετοιμαστεί τόσο ψυχολογικά όσο και φυσικά, με την πιθανότητα να λαμβάνει φάρμακα για την προληπτική αντιμετώπισή της.

Όπως αναφέρεται στο BBC, ένα έξυπνό ρολόι όπως το Apple Watch, θα μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση μιας συγκεκριμένης ασθένειας, μέχρι και επτά χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα. Αναφερόμαστε στη νόσο του Πάρκινσον, μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο με βαθμιαίο τρόπο, προκαλώντας, αργή κίνηση, ακαμψία, δυσκαμψία, ανώμαλη βάδιση και άλλα.

Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, η ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα του ασθενούς είναι ήδη υπερβολικά μεγάλη.

Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε δεδομένα από 103.712 χρήστες έξυπνων ρολογιών. Παρακολουθώντας πόσο γρήγορα μπορούσε να κινηθεί κάθε άτομο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας από το 2013 έως το 2016, η ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει ποιος είχε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο του Πάρκινσον. Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Cynthia Sandor, δήλωσε ότι με το 30% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο να φορούν ένα έξυπνό ρολόι, η συσκευή θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πιο οικονομικού και λιγότερο δαπανηρού τρόπου για να διαγνωστεί η νόσος του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο. “Διαπιστώσαμε εδώ ότι δεδομένα που συλλέγονται για μια εβδομάδα μπορούν να προβλέψουν εξελίξεις που μπορεί να συμβούν έως και επτά χρόνια αργότερα. Με αυτά τα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πολύτιμο εργαλείο για τον προ-συμπτωματικό έλεγχο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην έρευνα, στη βελτίωση της πρόληψης στις κλινικές δοκιμές, όσο και στην κλινική πράξη, επιτρέποντας στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες σε πρώιμο στάδιο, στο μέλλον, όταν αυτές οι θεραπείες είναι διαθέσιμες”, είπε η Δρ. Sandor. Η Δρ. Catherine Peall, που εργάστηκε επίσης στη μελέτη, είπε στο BBC ότι η χρήση του έξυπνου ρολογιού όχι μόνο προβλέπει με ακρίβεια ποιος θα νοσήσει από τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά επίσης καθορίζει εάν τα συμπτώματα προκύπτουν από τη νόσο ή από την αδυναμία που είναι κοινή σε αυτούς που είναι ηλικιωμένοι. “Τα αποτελέσματα από τα άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο του Πάρκινσον ήταν ξεχωριστά”, είπε η Δρ. Peall.

Επίσης, πρόσθεσε “Συγκρίναμε το μοντέλο μας με έναν αριθμό διαφορετικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, ατόμων με οστεοαρθρίτιδα και άλλες κινητικές διαταραχές, μεταξύ άλλων, ένα πλεονέκτημα της δυνατότητας εργασίας με ένα σύνολο δεδομένων όπως το UK Biobank.” Η Biobank είναι μια «βάση δεδομένων υγείας σε βάθος» που καλύπτει περισσότερα από 500.000 άτομα.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν κάποιος θα ήθελε να γνωρίζει ότι θα προσβληθεί από μια τέτοια ασθένεια στο μέλλον. Όπως επισήμανε η Δρ. Peall, “αυτό θα είναι πάντα μια ατομική και προσωπική επιλογή. Το σημαντικό σημείο αυτής της έρευνας είναι ότι ελπίζουμε τελικά να γίνουν διαθέσιμες νέες θεραπείες που θα μας επιτρέπουν να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου”.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME