Εποχή Αλλαγών στο iOS: Η Apple Εισάγει το Sideloading και Ανοίγει το Δρόμο για Εναλλακτικά App Stores με το iOS 17.2

Στην αρχική ενημέρωση που σας παρείχαμε, είχαμε αναφερθεί στην προσεχή σημαντική αλλαγή της Apple στο λειτουργικό σύστημα των iPhone, το iOS. Τώρα, η στιγμή αυτής της αλλαγής φαίνεται πως έχει φτάσει. Πρόσφατα, η εταιρία αποκάλυψε την τελευταία beta έκδοση του επικείμενου iOS 17.2, και από την ανάλυση του κώδικα αυτής της έκδοσης, εντοπίστηκαν στοιχεία που υποδεικνύουν την προσθήκη της δυνατότητας sideloading εφαρμογών.

Αυτή η πρόσθετη λειτουργικότητα στο iOS 17.2 θα φέρει το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στη φιλοσοφία του Android, διευρύνοντας τις επιλογές των χρηστών iPhone. Θα τους επιτρέπει, για πρώτη φορά, να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν εφαρμογές από πηγές εκτός του επίσημου App Store. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια σημαντική απομάκρυνση από την προηγούμενη πολιτική της Apple, η οποία επέτρεπε την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο μέσω του App Store.

Σύμφωνα με αναφορές, όπως αυτή του 9to5Mac, ο κώδικας της ενημέρωσης αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός νέου API με την ονομασία “Managed App Distribution”. Αυτό το API παρέχει τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή λήψη, εγκατάσταση και ενημέρωση εφαρμογών από εξωτερικές πηγές. Παρέχει επίσης δυνατότητες για τη δημιουργία επεκτάσεων στις εφαρμογές, επιτρέποντας την περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργικότητάς τους.

Η επικείμενη ενσωμάτωση της δυνατότητας sideloading στα iPhone θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην αγορά. Θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρακάμπτουν τις χρεώσεις της Apple, οι οποίες κυμαίνονται από 15% έως 30%, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερα κέρδη για τους δημιουργούς εφαρμογών και περισσότερες επιλογές για τους χρήστες. Αυτή η κίνηση ανοίγει επίσης τον δρόμο για την εμφάνιση εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών στο iPhone, προσφέροντας μια πιο ποικίλη αγορά.

Η κίνηση αυτή της Apple αποτελεί απάντηση στις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του πρόσφατου Digital Markets Act (DMA). Αυτός ο νόμος θέτει νέα πρότυπα για τις ψηφιακές αγορές, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού και δίκαιου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία απαιτεί από την Apple να επιτρέψει τη λειτουργία εναλλακτικών App Stores στα iPhone και iPad, καθώς και τη δυνατότητα sideloading εφαρμογών.

Η Apple προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι το sideloading θα επηρεάσει αρνητικά την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των χρηστών iPhone, αλλά πλέον θα πρέπει να συμμορφωθεί με την νέα νομοθεσία, διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο προστίμων που μπορεί να φτάσουν έως και το 20% των παγκόσμιων εσόδων της.

close
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Νέο Υπηρεσίες @HOME